Hypnose/hypnotherapie

Veel gestelde vragen

Hypnose?

Jammer genoeg wordt hypnose  vaak geassocieerd met show-hypnose. Het is echter veel meer dan even je naam vergeten of je te gedragen als een kip. Hypnose is vooral een doeltreffend middel om op een efficiënte en veilige manier blijvende veranderingen teweeg te brengen. 

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van diepe ontspanning en verhoogde concentratie, waarin het onderbewuste toegankelijk wordt. Deze staat maakt het mogelijk om diepgewortelde gewoonten, overtuigingen en emoties te veranderen.

Hoe werkt hypnose?

Tijdens een hypnosesessie begeleidt de therapeut je onder hypnose. De therapeut vraagt je om je ogen te sluiten en spreekt uw onderbewustzijn aan. Vervolgens komt je langzaam in een trance, dit is een verschijnsel waarbij bewustzijn op een ander niveau plaatsvindt. Je bent dan minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar u bent niet bewusteloos of in slaap. Je zal alles horen, maar het zal je niet storen. Je aandacht wordt naar binnen geleid. Je behoudt dan ook de volledige controle. Wanneer je in deze diepe staat van ontspanning bent, dat wat hypnose eigenlijk is, ben je ontvankelijker voor positieve suggesties die bijdragen aan gedragsverandering en emotionele healing. Er worden gesprekstechnieken toegepast waarmee je bij je eigen onbewuste processen kunt komen.  Vanuit deze onbewuste laag kan je je eigen gevoelens en klachten beter leren kennen en waar ze mogelijk vandaan komen. Vervolgens kunnen niet helpende denkprocessen verholpen worden. Aan het eind word je langzaam uit deze trance gehaald en zal je weer op het juiste bewustzijnsniveau komen. 

Hypnotherapie: Het toepassen van technieken bij hypnose

Wanneer iemand onder hypnose is, is zijn geest tot rust. Op dat ogenblik, wanneer de geest ontspannen is, kunnen veel technieken efficiënt toegepast worden, zoals imaginatie, fascinatie, regressie, reïncarnatie, mesmerisme, NLP, zelfhypnose,...
Het effect van allerlei andere vormen van therapie kan worden versterkt wanneer dit wordt gecombineerd met trance. 

Waarvoor kan hypnosetherapie ingezet worden?

Hypnosetherapie, het toepassen van technieken onder hypnose kan veelzijdig ingezet worden. Bv;

  • Stoppen met roken en breken met andere verslavend gedrag.
  • Gewichtsverlies of het verbeteren van eetgewoonten.
  • Het verminderen van stress en angst.
  • Slaapproblemen.
  • Het verwerken van trauma’s en onverwerkte emoties.
  • Het verbeteren van zelfvertrouwen en focus.
  • Hoogtevrees
  • Allergieën
  • Nagelbijten

Er nog vele andere zaken waar hypnose kan voor ingezet worden.

 

Waarom hypnosetherapie?

Hypnosetherapie is een ideaal hulpmiddel om aan jezelf te werken.  Hypnose pakt het "probleem"  waar je mee kampt bij de wortel aan. Het is volledig natuurlijk, werkt veilig, doeltreffend en geeft een blijvend resultaat.

Hoe voelt hypnose?

Hypnose voelt vaak als een diepe ontspanning. Sommige mensen ervaren een dromerig gevoel, terwijl anderen zich juist gefocust en helder voelen. Je blijft je echter altijd bewust van je omgeving.

Is hypnose veilig?

Ja, hypnose is veilig. Je behoudt altijd controle over je eigen wil en zult niets doen wat je niet wilt. Als de hypnosetherapeut een suggestie zou geven die niet goed voor je is, dan zal je onderbewustzijn dit gewoon niet aannemen. Je zal dus zeker de code van je bankkaart niet geven daar dit niet goed is voor je.

Kan iedereen in hypnose gebracht worden?

Iedereen (groot en klein) kan, wanneer deze de instructies van de hypnotiseur kan en wil opvolgen, gehypnotiseerd worden. Het belangrijkste is dat je er zelf voor kiest. Je dient dus open te staan voor de evaring. Niemand kan je zeggen of verplichten om voor hypnose te kiezen. Je bent en blijft baas over je eigen lichaam en geest. Ook tijdens de hypnosesessie blijf jij de controle over je eigen lichaam en geest behouden. Het is een natuurlijke toestand, vergelijkbaar met dagdromen of het opgaan in een boek of film.

Is hypnose hetzelfde als slaap?

Nee, hypnose is geen slaap. Je bent ontspannen, maar tegelijkertijd alert en geconcentreerd.

Bewustzijn/onderbewustzijn

 

Het bewustzijn, welk je kan zien als het topje van een ijsberg, bevat o.a. het korte termijngeheugen, gevoelens, gedachten en verlangens waar je je op elk moment bewust van bent.
Het onderbewustzijn, waar  je lange termijn geheugen zich  bevindt, is daarentegen een vat vol van informatie, ervaringen, gewoontes, overtuigingen en  patronen. Deze patronen kunnen hun oorsprong vinden in een ver verleden. Zo kunnen ze van generatie op generatie doorgegeven zijn of met de ziel zijn meegekomen vanuit vorige levens
Al deze info ligt in je onderbewustzijn opgeslagen. Niets gaat er verloren.

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een sessie of wil je meer weten over mijn diensten? Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.